Bali, kies zelf hoe je dit eiland ervaart

Bali, kies zelf hoe je dit eiland ervaart

Bali, kies zelf hoe je dit eiland ervaart

Op 12 November 2018.

Bali stond al een tijdje op mijn ‘bucketlist’ en dus moest dat er maar eens van komen. Veel mensen noemen Bali een druk eiland, veel te veel toeristen en dus niet leuk. Dat is wel overdreven. Zelf bezocht ik het eiland deze zomer. Natuurlijk is het er druk; iedereen vindt het er leuk! Maar je hebt druk en druk.

De luchthaven…die is druk. Kuta…dát is druk. Een krioelende mensenmassa ’s avonds op straat, hotels waar de animatie zorgt voor aanvullende geluiden, een overdaad aan winkels, restaurants en markten. Maar hoe anders is de rest. Je kiest hier gewoon voor wat je wilt. 

-Sanur, in vergelijking een oase van rust. Nooit echt druk op straat.
-Lovina, twee straten met wat winkels en restaurants en dat is het. 
-Het echte Balinese leven in Sidemen. 
-Afgelopen zomer waren de Gili Eilanden niet toegankelijk vanwege aardbevingsschade. Wij hebben prachtig kunnen snorkelen vanaf het strand in het nietige Amed. 
-Een lokale markt waar geen toeristen komen.
-Drukbezochte tempels of haast verlaten tempels.
-Tempels waar je zó in loopt versus tempels waar je 372 treden mag ‘overwinnen’.
-Maar écht prachtige gebouwen en monumenten. 

Ook de boeddhistische achtergrond van de zeer vrome bevolking zorgt voor schouwspelen die wij niet kennen. Díe verrassen je. Net als de natuur, deels al ontdekt en beschermd door UNESCO. En eerlijk is eerlijk: ook je portemonnee verlangt snel terug naar Bali, waar alles heel erg betaalbaar is.

Zo klein als Bali is, zo compleet is het als vakantiebestemming. Na drie weken begrijp ik de mensenmassa die zich onderdompelt in de pracht die hier onmiskenbaar op je wacht. Wat een heerlijkheid!