Bekijk hier  voor meer informatie en de veelgestelde vragen omtrent het coronavirus en de invloed hiervan op jouw boeking bij Beleef Reizen. Mocht je vragen hebben, dan helpen we je graag verder per mail of telefonisch op 013-5323585. 

Een onvergetelijk bezoek aan Bako National Park!

Een onvergetelijk bezoek aan Bako National Park!

Een onvergetelijk bezoek aan Bako National Park!

Op 29 December 2016.

Bako is met name bekend om haar vaste bewoner, de welbekende neusaap! Een andere naam voor de neusaap is ook wel Oerang Belanda, oftewel: de Nederlandse aap.. dat is een twijfelachtige eer, maar desalniettemin een heerlijke beleving om ze te spotten!

Bako wordt bereikt per snelle boot, circa een half uurtje varen van de kade naar het daadwerkelijke nationale park. U komt aan op een groot strand, waar u het park betreedt. Alleen al de aankomst laat deels de schoonheid van dit mooie stukje natuur zien. Bij de ingang van het park is een klein restaurant gevestigd, waar wat te eten en drinken kan worden gekocht voor onderweg. We trekken de sportieve schoenen aan en beginnen aan onze trekking. Die laat ons na de eerste 100 meter al kennis maken met de bewoners, de neusapen. We leren het geluid van deze bijzondere aap te herkennen, zodat we op meerdere zintuigen kunnen terugvallen in plaats van een belemmerd zicht door de dichte jungle. We zien er maar liefst 5! Dat levert mooie foto’s op, wat na thuiskomst altijd extra gekoesterd wordt.

Na deze opvallende apen op de foto te hebben gezet en na het speelkwartiertje te hebben aanschouwd, trekken we verder. Bij Bako kan er gekozen worden voor diverse trekkings, allen verschillend in moeilijkheidsgraad. Wij adviseren onze gasten van harte de kortste trekking, daar deze circa 2 uur in beslag neemt en deze route laat tevens de meeste dieren zien. Onderweg treffen we naast nog een aantal neusapen ook een bedrijvige familie van makaken, waar net een vijftal jong bij zijn gekomen. Waakzaamheid hier is geen overbodige luxe, want de makaken bekijken ons met argusogen en besluiten of we al dan niet naar hun gezin mogen kijken. Na een tijdje zijn ze het beu en maken ze ons duidelijk met het laten zien van de tanden dat het tijd is om door te gaan.

We vervolgen onze weg door de jungle en de paden worden moeilijker om te beklimmen. Ook door het vochtige klimaat is het een pittige tocht, maar zo de moeite waard. We passeren een zeer imposante slang, die ligt uit te buiken van een flinke maaltijd aan het enorm gevulde lijf te zien. Een snelle foto en weer door! Onderweg wordt ons pad gekruist door tal van tropische vogels, apen en zwijnen. We eindigen na een goede 2 uur op een idyllisch strand, waar we eigenlijk een lunch gepland hadden staan met de overhitte voetjes in het water. De stand van het water is echter historisch laag, dus is het niet gelukt om de lunch naar het strand te vervoeren. Geen moeite, we springen in een lokaal bootje en varen via een aantal zeer indrukwekkende rotsformaties terug naar het beginpunt om daar te lunchen. Daar worden we nogmaals getrakteerd op een aantal speelse neusapen, die lekker op het strand aan het spelen zijn.

De tocht door het Bako National Park was een unieke belevenis en we raadden je ten zeerste aan, indien je op Borneo bent, dit park absoluut niet mis te lopen!