FAQ - veelgestelde vragen

Reisdocumenten

Hoe lang moet mijn paspoort nog geldig zijn?

Je paspoort moet tot tenminste 6 maanden na thuiskomst geldig zijn. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en mogen dus niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

Overige grensformaliteiten

Je ontvangt een visum bij aankomst met een geldigheid van maximaal 3 maanden. Verder dien je een vliegticket te hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Heb ik een geldig visum nodig voor mijn reis naar Maleisië?

Wanneer je minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft heb je geen visum nodig.
Je dient enkel een vliegticket te kunnen overleggen met een bevestigde terug- of doorvlucht.

Reisinformatie

Heb ik een vaccinatie nodig wanneer ik door Maleisië reis?

Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Maleisië aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) 
 • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
 • Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Maleisië

Raadpleeg hiervoor de GGD of www.thuisvaccinaties.nl

Let op: iedereen moet voor zichzelf een afweging maken. Omdat meerdere factoren een rol spelen bij de afweging en voor ieder persoon weer andere factoren zwaarder meewegen is er geen eenduidig advies. Om die reden zijn de adviezen die door instanties als GGD, tropenziekenhuis en huisartsen gegeven worden soms tegenstrijdig.

Waar je aan kunt denken in je afweging:

 • In Maleisisch Borneo komt malaria voor, maar besmetting onder reizigers is zeer zeldzaam. De meeste besmettingen zijn in Sarawak, diep in de jungle tegen de Indonesische grens aan, bij mensen die in het oerwoud wonen.
 • Hoeveel dagen ben je verwijderd van medische hulp. 
 • Malerone en Lariam maakt de kans op besmetting kleiner, maar bieden geen 100% zekerheid.
 • De malariaparasiet wordt snel resistent tegen medicijnen.
 • Malariatabletten kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizelingen en heftige dromen.
 • Malariatabletten bevatten heftige chemische stoffen, die een negatieve impact op je lichaam kunnen hebben.
 • Een kuur duurt minimaal een week (nadat je vertrekt uit het malariagebied dien je nog minimaal 7 dagen door te slikken).
 • Er zijn andere manieren om het risico te verkleinen. Gebruik een klamboe, draag kleding met lange mouwen en broekspijpen, en gebruik een middel met DEET.
 • DEET is de werkzame stof in anti-muggenmiddelen. Het is te koop bij de apotheek en drogisterij. Hoe hoger het percentage DEET, des te beter en langer je beschermd bent tegen muggen. 

De kans op het krijgen van dengue is veel groter is dan het krijgen van malaria. Het is zeer belangrijk om je er tegen te beschermen, want er is (nog) geen werkend medicijn tegen. Het slikken van malariapillen is normaal gesproken niet nodig op West Maleisie (inclusief natuurgebieden als Taman Negara, Endau-Rompin, Lake Kenyir en Belum).Laat je altijd goed informeren en maak uiteindelijk de keuze waar je jezelf het beste bij voelt. Raadpleeg altijd je eigen huisarts of neem contact op met de GGD of het tropeninstituut.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Wanneer je in het bezit bent van een geldig EU rijbewijs is een internationaal rijbewijs voldoende. Je bent vrij in de keuze om een internationaal rijbewijs via de ANWB aan te schaffen, zodat de lokale politie je rijbewijs beter kan lezen, maar dit is niet verplicht.

Heeft je vlucht vertraging gehad?

Is je vlucht geannuleerd of omgeboekt? Of is je vlucht overboekt en word je geweigerd? C-Buddy helpt je dan met het claimen / innen van je vergoeding bij luchtvaartmaatschappijen.

Klik hieronder op de situatie die bij jou van toepassing is en je ziet direct wat je maximale vergoeding is en je kunt hier direct je claim indienen.

C-buddy neemt je al het (lastige) werk uit handen, controleert of er recht is op vergoeding, zorgt voor de bewijslast, claimt bij de luchtvaartmaatschappij, neemt juridische stappen indien nodig, werkt op no-cure-no-pay basis en vraagt alleen bij succes een vergoeding.

Wat is de beste reisperiode voor mijn reis naar Maleisië?

Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent hoge temperaturen, veel dagen met regen en een hoge luchtvochtigheid. Dit merk je vooral in de steden.
In de regel is maart tot en met september de beste periode. 
September en oktober geven meer kans op regen, en snorkelen op één van de eilanden kan als ‘onstuimig’ worden ervaren.
Juni, juli en augustus zijn (statistisch) relatief de droogste maanden. Buien zijn vaak hevig, maar relatief kortdurend.

Reisverzekering

Ga goed verzekerd op reis

Gemakkelijk al je reiszaken onder één dak! Wij sluiten graag de juiste reisverzekering voor je af, voor ons is dat in 1 klik gebeurd. Reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen sluiten wij af bij Allianz Global Assistance. Wij vinden het belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Bij Allianz kun je altijd rekenen op de beste service wanneer je dat nodig heeft. Dus verzeker jezelf van een zorgeloze reis en onbezorgd recreatieplezier met een verzekering van Allianz Verzkeringen.

Doorlopende reis- en annulieringsverzekering

Alleen verzekeren wat echt nodig is. Dat is het uitgangspunt van de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Want jij kent zelf het beste de waarde van je bagage. En of je in Europa blijft of verder reist. Jij kiest zelf wat je wel of niet wilt verzekeren. De basis van je reisverzekering is altijd de dekking ‘SOS hulpverlening’. Daarnaast kun je kiezen voor extra dekkingen die passen bij jouw reisgedrag. Zo bepaal je zelf of je een dekking wel of niet aan je verzekering toevoegt. Je betaalt dus nooit teveel voor een doorlopende reisverzekering die past bij jouw manier van reizen. 

Kortlopende reis- en annuleringsverzekering

Wat wil je verzekeren, en wat niet? Dat is persoonlijk. Natuurlijk houden we daar rekening mee. De Kortlopende Reisverzekering is volledig aan te passen aan je wensen. Als je daarnaast ook de Kortlopende Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance afsluit, dan heb je nog een zorg minder.