Faq

FAQ - veelgestelde vragen

Reisdocumenten

Hoe lang moet mijn paspoort nog geldig zijn?

Maleisië
Je paspoort moet tot tenminste 6 maanden na thuiskomst geldig zijn. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en mogen dus niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

Verder dien je een vliegticket te hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Vietnam
Je paspoort moet tot tenminste 6 maanden na thuiskomst geldig zijn. Kindereren dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en mogen dus niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

Verder dien je een vliegticket te hebben met bevestigde terug- of doorvlucht. 

Indonesië
Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Indonesië. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en mogen dus niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

Verder dien je een vliegticket te hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Heb ik een geldig visum nodig?

Maleisië
Wanneer je minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft heb je geen visum nodig.

Je dient enkel een vliegticket te kunnen overleggen met een bevestigde terug- of doorvlucht.

Vietnam
Ja. Een visum kan je voor vertrek aanvragen via de ambssade, maar dan ben je wel duurder uit dan wanneer je het bij aankomst op het vliegveld in Vietnam regelt. 
Wanneer je jouw rondreis met Cambodja combineert kan je online een visum aanvragen voor vertrek op https://www.evisa.gov.kh/.   

Indonesië
Wanneer je minder dan 30 dagen in Indonesië verblijft heb je geen visum nodig. 
Je dient enkel vliegtcikets te kunnen overleggen met een bevestigde terug- of doovlucht. 
Het gratis visum wordt verstrekt op de meeste luchthavens die internationaal worden aangevlogen. 
Onze Azie-specialisten zullen je hierover informeren.  

Reisinformatie

Heb ik een vaccinatie nodig?

Maleisië
Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Maleisië aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) 
 • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
 • Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Maleisië

Raadpleeg hiervoor de GGD of www.thuisvaccinaties.nl

Let op: iedereen moet voor zichzelf een afweging maken. Omdat meerdere factoren een rol spelen bij de afweging en voor ieder persoon weer andere factoren zwaarder meewegen is er geen eenduidig advies. Om die reden zijn de adviezen die door instanties als GGD, tropenziekenhuis en huisartsen gegeven worden soms tegenstrijdig.

Waar je aan kunt denken in je afweging:

 • In Maleisisch Borneo komt malaria voor, maar besmetting onder reizigers is zeer zeldzaam. De meeste besmettingen zijn in Sarawak, diep in de jungle tegen de Indonesische grens aan, bij mensen die in het oerwoud wonen.
 • Hoeveel dagen ben je verwijderd van medische hulp. 
 • Malerone en Lariam maakt de kans op besmetting kleiner, maar bieden geen 100% zekerheid.
 • De malariaparasiet wordt snel resistent tegen medicijnen.
 • Malariatabletten kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizelingen en heftige dromen.
 • Malariatabletten bevatten heftige chemische stoffen, die een negatieve impact op je lichaam kunnen hebben.
 • Een kuur duurt minimaal een week (nadat je vertrekt uit het malariagebied dien je nog minimaal 7 dagen door te slikken).
 • Er zijn andere manieren om het risico te verkleinen. Gebruik een klamboe, draag kleding met lange mouwen en broekspijpen, en gebruik een middel met DEET.
 • DEET is de werkzame stof in anti-muggenmiddelen. Het is te koop bij de apotheek en drogisterij. Hoe hoger het percentage DEET, des te beter en langer je beschermd bent tegen muggen. 

De kans op het krijgen van dengue is veel groter is dan het krijgen van malaria. Het is zeer belangrijk om je er tegen te beschermen, want er is (nog) geen werkend medicijn tegen. Het slikken van malariapillen is normaal gesproken niet nodig op West Maleisie (inclusief natuurgebieden als Taman Negara, Endau-Rompin, Lake Kenyir en Belum).Laat je altijd goed informeren en maak uiteindelijk de keuze waar je jezelf het beste bij voelt. Raadpleeg altijd je eigen huisarts of neem contact op met de GGD of het tropeninstituut.

Vietnam
De volgende vaccinaties worden voor Vietnam aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
 • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Raadpleeg hiervoor de GGD of www.thuisvaccinaties.nl


Indonesië
Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Indonesië aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
 • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

 Raadpleeg hiervoor de GGD of www.thuisvaccinaties.nl 

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Maleisië
Nee. Wanneer je in het bezit bent van een geldig EU rijbewijs is een internationaal rijbewijs voldoende. Je bent vrij in de keuze om een internationaal rijbewijs via de ANWB aan te schaffen, zodat de lokale politie je rijbewijs beter kan lezen, maar dit is niet verplicht.

Vietnam
Alle indivuele rondreizen die we in Vietnam aanbieden zijn inclusief een chauffeur. Wil je zelf rijden in Vietnam? Informeer dan bij onze Azië specialisten. 

Indonesië 
Alle individuele rondreizen die we in Indonesië aabnieden zijn inclusief een chauffeur. Zel rijden in Indonesië raden wij af. Heb je toch de wens om zelf te rijden? Informeer dan bij onze Azië specialisten.

Heeft je vlucht vertraging gehad?

Is je vlucht geannuleerd of omgeboekt? Of is je vlucht overboekt en word je geweigerd? C-Buddy helpt je dan met het claimen / innen van je vergoeding bij luchtvaartmaatschappijen.

Klik hieronder op de situatie die bij jou van toepassing is en je ziet direct wat je maximale vergoeding is en je kunt hier direct je claim indienen.

C-buddy neemt je al het (lastige) werk uit handen, controleert of er recht is op vergoeding, zorgt voor de bewijslast, claimt bij de luchtvaartmaatschappij, neemt juridische stappen indien nodig, werkt op no-cure-no-pay basis en vraagt alleen bij succes een vergoeding.

Wat is de beste reisperiode?

Maleisië
Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent hoge temperaturen, veel dagen met regen en een hoge luchtvochtigheid. Dit merk je vooral in de steden.

In de regel is maart tot en met september de beste periode. 
September en oktober geven meer kans op regen, en snorkelen op één van de eilanden kan als ‘onstuimig’ worden ervaren.
Juni, juli en augustus zijn (statistisch) relatief de droogste maanden. Buien zijn vaak hevig, maar relatief kortdurend.

Vietnam
Vietnam heeft meedere klimaatzones, hierdoor is het niet gemakkelijk om een een ideale periode te adviseren. Doorgaans is maart tot en met juni de beste reisperiode voor een rondreis door Vietnam. Het hele jaar door is het in het gehele land warm en vochtig, met uitzondering van het hoge noorden. Vóór maart is het lastig om trekkingen in de hooggelegen gebieden van Sapa te maken vanwege de lage temperaturen. 
De regentijd is over het algemeen van juli tot september, maar dit kan per regio verschillen.   

Indonesië
Doordat Indonesië rond de evenaar ligt heerst er het hele jaar door een tropisch klimaat met een temperatuur van rond de 30 graden. De beste periode om Indonesië te bezoeken in van mei tot en met september. Het regenseizoen loopt ongeveer van oktober tot en met april.

Reisverzekering

Ga goed verzekerd op reis

Gemakkelijk al je reiszaken onder één dak! Wij sluiten graag de juiste reisverzekering voor je af, voor ons is dat in 1 klik gebeurd. Reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen sluiten wij af bij Allianz Global Assistance. Wij vinden het belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Bij Allianz kun je altijd rekenen op de beste service wanneer je dat nodig heeft. Dus verzeker jezelf van een zorgeloze reis en onbezorgd recreatieplezier met een verzekering van Allianz Verzkeringen.

Doorlopende reis- en annulieringsverzekering

Alleen verzekeren wat echt nodig is. Dat is het uitgangspunt van de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Want jij kent zelf het beste de waarde van je bagage. En of je in Europa blijft of verder reist. Jij kiest zelf wat je wel of niet wilt verzekeren. De basis van je reisverzekering is altijd de dekking ‘SOS hulpverlening’. Daarnaast kun je kiezen voor extra dekkingen die passen bij jouw reisgedrag. Zo bepaal je zelf of je een dekking wel of niet aan je verzekering toevoegt. Je betaalt dus nooit teveel voor een doorlopende reisverzekering die past bij jouw manier van reizen. 

Kortlopende reis- en annuleringsverzekering

Wat wil je verzekeren, en wat niet? Dat is persoonlijk. Natuurlijk houden we daar rekening mee. De Kortlopende Reisverzekering is volledig aan te passen aan je wensen. Als je daarnaast ook de Kortlopende Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance afsluit, dan heb je nog een zorg minder.